Een driedaagse wandelsafari door het Umfolozi Naitionaal Park (Natal, Zuid- Afrika)

wanlogo2.gif (16205 bytes)

door Fred Triep

zuidafr3.gif (26940 bytes)

Dit kaartje is een bewerking
van de kaart uit de Bos Atlas.

Het rode kader geeft de ligging
van het Umfolozi Nationaal Park aan

Klik op het kaartje
rechts, als je een grote
gedetailleerde kaart
(481 Kb) van het
Umfolozi Nationaal
Park met de gelopen
route wilt zien.

Het kaartjes rechts is een
uitvergroting van het kader
in de overzichtskaart links

umfoloz6.gif (23582 bytes)

Dit kaartje is een bewerking van
het kaartje van de visitor's map
(Natal Park Board)

Algemene beschrijving van het gebied

Het Umfolozi Nationaal Park vormt met het aangrenzende Hluhluwe Nationaal Park de eerst gevormde wildparken van Zuid- Afrika. Ze werden in 1897 opgericht om de bedreigde populatie witte neushoorns te beschermen tegen uitroeiing.
Het is een van de weinige parken in Zuid- Afrika, waar men een meerdaagse wandelsafari kan houden. Het gebied bestaat uit glooiend savannelandschap, waardoor de White Umfolozi River en de Black Umfolozi River stromen. Dit park ligt in het oosten van Kwazulu Natal, ten zuiden van Swaziland. Het regenseizoen valt in de zomer van dit gebied. Gedurende de maanden maart tot en met november (najaar tot en met lente) valt er minder tot geen noemenswaardige neerslag. De temperaturen zijn dan ook zodanig, dat men er een wandelsafari kan doen.

Algemene beschrijving van de tocht

Omdat de beheersautoriteiten de "wilderness area" van dit park zo veel mogelijk in een natuurlijk staat wil behouden, kan men alleen de door het Nationale Park georganiseerde "wilderness" tochten doen. Bovendien zou het ook te gevaarlijk worden, als mensen individueel of in kleine groepjes zonder kennis van het gebied en over de" wilde" dieren door het terrein gaan lopen. De tochten worden begeleid door een gids (trail officer) en een assistent gids, die beide een geweer dragen.
Aanmelding voor een begeleide wandelsafari moet ruim van tevoren plaats vinden bij het KwaZulu Natal Nature Conservation Service (zie hieronder). Over deze tocht heb ik een verhaal geschreven, waarvan een verkorte versie verschenen is in het tijdschrift Op Lemen Voeten (zie literatuur)

Zuid Afrika online - reizen 4x4 Zuid-Afrika reizen


Advertenties
 

Bouw je eigen Zuid-Afrika reis Individuele Zuidelijk Afrika reizen Zuid-Afrika rondreizen

 

Gedetailleerde beschrijving van de tocht

Ik heb deze tocht met Hans, Liza, Marianne, Margriet, Paul, Wim  en Willy gemaakt. Wij hebben deze tocht gemaakt als onderdeel van een reis van zes weken door Zuidelijk Afrika. Over deze reis kan je meer informatie vinden op de boeiende homepage van Liza Stewart.
Op dinsdagmiddag 10 augustus 1999 zijn we met een busje in het Umfolozi Nationaal Park aangekomen. Voor 16.00 uur moesten wij ons melden bij de receptie van het Mpilakamp, dat halverwege het park ligt.
Daarna reden we met het busje naar het basiskamp (Mndindini), dat uit tenten op houten vlonders bestaat. Die avond kregen we voor en na de avondmaaltijd instructies van onze gids, James. Onze assistent gids was een Zuluman, die Velapi heet.

woensdag 11 augustus 1999

Zo gauw het licht wordt komen we uit onze tenten van het basiskamp. Na het ontbijt doen we onze bagage in een "donkey bag" en deze geven we bij de keukentent af. Daarna pakken we onze dagrugzakjes en lopen we achter James aan.We lopen ongeveer 15 km in een rustig tempo, om zo veel mogelijk dieren te kunnen zien. We lopen in een bocht van het kamp via de weg over een verhoogd stukje  naar de rivier en we steken de rivier over. Aan de andere kant van de rivier steken we de bergrug over die in de bocht van de rivier ligt. Na een pauze op een uitkijkpunt boven de rivier steken we de rivier weer over en dan lopen we naar het satelietkamp, dat ten westen van het basiskamp ligt. 
Waargenomen dieren : buffels, een dode zwarte neushoorn, impala's, waterbokken, duiker, gieren, maraboes, honey- gide

donderdag 12 augustus 1999

Na een "onrustige" nacht in het satelietkamp (met veel dierengeluiden)   maken we een rondje van ongeveer 10 km door het gebied ten westen van het satelietkamp. Na het ontbijt lopen we naar de rivier en we lopen door de rivier in westelijke richting tot aan de bocht naar links. Vandaar gaan we naar rechts het hogere gebied op en we maken een grote bocht naar links. Via de rivier komen we vroeg in de middag weer terug. Aan het begin van de avond (voor het eten) maken we nog een snelle spurt naar de rivier, omdat er wilde honden zijn waargenomen.
Waargenomen dieren : witte neushoorns, giraffen, zebra's, impala's, gieren, wilde honden, buffel, arend, zwijntjes

vrijdag 13 augustus 1999

Na het ontbijt geven we de grote bagage weer bij de keukentent af voor het vervoer per ezel. We klimmen de heuvel omhoog, die direct boven het satelietkamp ligt. We hebben weer een mooi uitzicht op de bocht van de rivier, waar we de dag ervoor uit de rivier geklommen zijn. We dalen via een geleidelijke aflopend pad af en we lopen terug richting basiskamp. Tijdens onze tocht moeten we een grote omtrekkende beweging maken, doordat we bijna tegen een neushoorn zijn aangelopen. Na een pauze op stenen aan de noordkant van de rivier steken we de rivier weer over en aan de zuidkant lopen we enige tijd in oostelijke richting. In de buurt van het basiskamp steken we weer de rivier over.
Waargenomen dieren :  wilde honden, witte neushoorns, zebra's, impala's, kudu's, nyala's, buffels, waterbokken, bavianen

zaterdag 14 augustus 1999

Voor 10.00 uur moesten wij uit het basiskamp weg zijn. Dat was geen probleem, want door het "natuurlijke ritme" van de afgelopen dagen ontwaakten we snel na het licht worden. Tijdens het ontbijt konden we nog uitkijken over de rivier en genieten van de laatste zebra's en buffels

Literatuur

Willie and Sandra Olivier
Hiking trails of Southern Africa
Southern Book Publishers Ltd
ISBN 1-86812-514.9

Fred Triep
Safari in Zuid Afrika
Op Lemen Voeten, 2000, nr 1

Kaartmateriaal

Van het Umfolozi is geen gedetailleerde kaart beschikbaar. Je hebt hem ook niet nodig, omdat je deze tocht alleen maar kan maken onder begeleiding van een trail- officer. Deze gidsen kennen het gebied op hun duimpje en elke gids heeft zijn "eigen" tocht. Bij het visitorcentrum van het Hluhluwe Umfolozi Park  kunt u een visitor's map kopen, waarop een globaal kaartje van het gebied staat.

Aanmelding van de tocht

U kunt zich bij de KZN Nature Conservation Service aanmelden voor de volgende tochten:

  • een driedaagse primitive trail (vier nachten)
  • een driedaages traditional trail (vier nachten)
  • een tweedaagse weekend trail (twee nachten)
voor de primitive trails :
Tel : 0027-35-5620287
Fax : 0027-35-5620298
voor alle andere tochten:
Tel : 0027-331-8451000/8451067
Fax : 0027-331-8451001

Links over het Umfolozi Nationaal Park

Op de website African safaris and Eco Tourisme vindt u een pagina over het Hluhluwe Umfolozi Park. Meer informatie over  wandelsafari's in dit park (maar ook in Santa Lucia en Kruger Nationaal Park) vindt u op de pagina "Wilderness trails" van deze website.

Meer informatie over dit park vindt u op de officiele pagina  Umfolozi Game Reserve van het Kwazulu Natal Conservation Services.

Deze pagina is het laatst aangepast op zondag 26 maart 2000.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email : Fred Triep

Return to: Terug naar: