De trektocht van Lamayuru naar Stok (Ladakh, India)

../wanlogo2.gif (16205 bytes)

door Fred Triep

lamayur2.gif (3639 bytes) Klik op het kaartje als je een
grote gedetailleerde kaart (104 Kb) wilt zien

Dit kaartje is een bewerking van het kaartje uit het gidsje van Chabloz en Cremieu

Beschrijving

Deze trektocht start vanaf het klooster van Lamayuru, dat aan de weg van Srinigar naar Leh ligt. Het klooster is één van de mooiste van Ladakh. Paardemannen en een gids/kok moet je bij voorkeur van te voren regelen, in Srinagar of Leh.
Deze tocht heb ik in juli 1989 met drie andere personen gedaan. Dit was de eerste tocht, die ik in de zomer van 1989 in Ladakh maakte. Daarna maakten we nog een tweede tocht in Ladakh, namelijk een trekking van Panikar naar Pahlgam.
Voor deze eerste tocht in Ladakh hadden we (Margriet en ik) bij een trekkingbureau in Srinagar een trekking georganiseerd. We zouden een gids, een kok en enige paarden krijgen. We zouden deze tocht maken met twee andere Nederlanders, die we in Srinagar op het vliegveld tegenkwamen en waarmee we in dezelfde "houseboat" op het Dhalmeer sliepen. Toen we na anderhalve week rondreizen in Lamayuru aankwamen, troffen wij onze reisgenoten en een gids, die het gebied niet bleek te kennen. Bovendien had hij zijn geld niet goed besteed, zodat hij geen paarden kon inhuren. Met 5 ezels zijn we toen de trekking begonnen.
De eerste dag trokken we over de Prinkiti-La (3750 m) en kampeerde we in de buurt van het dorpje Wanla.

lama01b.jpg (11438 bytes) Grote foto links is 101 Kb en rechts 108 Kb

links: Het uitzicht op de bergen van Ladakh vanaf de afdaling van de Prinkiti- La

rechts: Uitzicht op het dorpje Wanla vanaf de Gompa

lama02b.jpg (12714 bytes)

De tweede dag liepen we het dal omhoog en kampeerden we aan de voet van de Kongzke- La. Deze 4950 meter hoge pas passseerden we op de derde dag, waarna we aan de andere kant van de pas in het dal weer kampeerden. Op de vierde dag moesten wij weer omhoog en gingen we over de 4800 meter hoge Dindunchen- La, waarbij we konden genieten over het uitzicht over de Zanskarrivier. Die avond kampeerden we naast het dorpje Chilling.

lama03b.jpg (12133 bytes) Grote foto links is 100 Kb

links: Uitzicht op de Zanskarrivier en het dorpje Chilling tijdens de afdaling van de Dindunchen- La

In Chilling bleek, dat de rivier de Zanskar zo hoog stond, dat we deze niet met de gondel konden passeren zonder te verdrinken. Na een rustdag (dag 5) bleek dat nog steeds het geval te zijn. Daarom zijn we op de zesde dag weer omhoog gegaan naar de Dindunchen- La en daarna via een ander z ijdal omlaag gegaan naar een plek meer stroomafwaarts langs de Zanskar (de groene route op het kaartje). Op deze plek begon een onverharde weg naar Nimo aan de Indusrivier. We hebben hier naast de Zanskar gekampeerd. Een dag later zijn we door een jeep opgehaald en naar Nimo gebracht.

Literatuur

P. Chabloz & N. Cremieu
Hiking in Zanskar & Ladakh
editions Ouzane, Geneve
ISBN 2-88086-031-8

H. Swift
Trekking in Pakistan and India
Hodder& Stoughton, London
ISBN 0-340-51556-2

G. Weare
Trekking in the Indian Himalaya
Lonely Planet walking guide, 1986
ISBN 0-86442-093-5

Links naar homepages over deze trekking

 

Deze pagina is het laatst aangepast op zaterdag 25 december 1999 (aangevuld met foto's)

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep

Return to: Terug naar: