Bespreking van wandelboeken/gidsen

door Nico Hoogerbrug

wanlogo2.gif (16205 bytes)

 

De gids van het Floris V - pad, LAW 1-3

Deze gids is al de vierde waarin dit pad beschreven is en wordt uitgegeven door het LAW te Amersfoort. De kleurige buitenkant van de gids is het eerste dat opvalt op het moment dat je de gids openslaat. De kleurtjes zijn gebruikt om de verschillende gebieden die doorkruist worden te markeren.

Het vermelden van kruisende LAW’s vindt in deze gids soms wel en soms niet plaats. De kruisende route is op de kaart vaak wel met een stippellijn aangegeven, maar geen letter over de route in de tekst. Bij Breukelen is bijvoorbeeld zelfs de geplande LAW 3-3 getekend, maar er staat geen nummer bij.

De kleuren van de kaart zijn vriendelijker dan de kleuren van de kaarten in de vorig jaar onder de vlag van het NIVON verschenen Trekvogelpad.

De gids oogt goed en is weer verder uitgewerkt. Er komen steeds meer kleuren in de gids. De toegevoegde informatie wordt nu zelfs met een steunkleur in de gids aangegeven. Het is zelfs voor de medewerkers van het LAW een verassing om te zien wat de auteurs weer bedacht hebben om een gids aantrekkelijker te maken. De jongste gidsen worden nu veel nadrukkelijker aan een thema opgehangen, bijvoorbeeld het graaf Floris V pad en het Trekvogelpad. De bijzonderheden, horeca, bushalte en route nummers zijn in rood op de kaart weergegeven maar ook voorzien van een dun wit kader. Het effect hiervan is dat de aanwijzingen los van de kaart komen te staan.

De opengestelde Molenkade bij Lekkerkerk is alleen in de extra toegevoegde informatie te vinden, maar niet in de beschrijving of op de kaart. Dit geldt ook voor de route van de HSL of ja daar nu voor of tegen bent. Het traject van de HSL is vanwege de latere onzichtbaarheid achterwege gelaten. De aandachtspunten worden door middel van letters soms wel in de kaart en de tekst aan elkaar gekoppeld en jammer genoeg soms ook weer niet, zodat je ze al wandelend de kans loopt dat je iets al voorbij bent. Verschillende trajecten zullen na het verschijnen van de gids in 2000 nog verbeterd worden.

Ook deze gids voert de wandelaar net als het Trekvogelpad door een grote verscheidenheid aan Hollandsche landschappen. Van de venen bij Muiden, naar de bossen, langs de Vecht, door het westelijk weide gebied naar de waarden tussen de grote rivieren en het pad eindigt op de Brabantse zandgrond.

Deze gids heeft verder alle verbeteringen die de eerder verschenen LAW gidsen kenmerken, zoals extra aanduidingen voor horeca en het OV en de overnachtingsmogelijkheden. Maar ook de bladwijzers, de kleurenfotos en de op een topografische kaart ingetekende route.

Hierbij is een compliment voor de veldwerkers die dit soort onderhandelingen soms moeizaam moeten voeren om tot een openstelling te komen op zijn plaats. Het boek is in een handig formaat gesneden en toch door de grote hoeveelheid extra informatie en de lengte van de route niet te dik geworden. Het Floris V pad is aan de gelijknamige graaf Floris de V gewijd en start in Muiden. Het pad vormt een onderdeel van de route die in Friesland als LAW 1 - 1 begint en in Bergen op Zoom als LAW 1 – 3 eindigt

Het boek is gezet in een duidelijke maar magere letter. Een losse kaart is door het gebruik van de gekleurde topografische ondergronden waarop de route is ingetekend en een duidelijk overzicht niet echt nodig.

Het is verder een aardig idee om in je luie stoel alvast eens te kijken of je meer plaatsen met koop of cop in het westelijk weide gebied of groene hart kunt vinden. Deze term wordt in de gids verklaard. Maar veel mensen zullen het onder Montfoort gelegen Blokland, de naam spreekt alleen al voor zichzelf ‘geblokt land’, over het hoofd zien.

De doelgroep

De doelgroep zal gevormd worden door wandelaars, toeristen en mogelijk inwoners van de streek waar de route doorheen loopt.

Gegevens

Floris V - pad, LAW 1 - 3
Uitgeverij Wandelplatform LAW, Amersfoort, 2000
ISBN 90-71068-41-2
Prijs f 31,50

Terug naar: Terug naar: