Een rondwandeling door de binnenduinrand, langs bloembollenvelden en door de ‘oude’ duinen vanaf station Heemstede (18 km)

wanlogo2.gif (16205 bytes)

door Fred Triep

 

Tekening van de wandelroute

Deze kaart is ontstaan door een grondige bewerking van een kaart van de waterleidingduinen

Klik op de tekening als u de gedetailleerde tekening van de wandelroute wilt zien

Algemene beschrijving

Deze wandeling is door Te Voet NH gebruikt als kennismakingswandeling op zondag 29 maart 1998. Het vertrek was om 11.00 uur vanaf de hal van station Heemstede/Aerdenhout. De route is ontwikkeld door Fred Triep en is gebaseerd op delen van twee beschreven wandelingen (wandeling 2 en 3) uit de Wandelmap 4, "Wandelingen in Kennemerland en de Noordhollandse duinen" van S. van Schuppen en V. Mars, die uitgegeven is door uitgeverij de Dwarsstap in Nijmegen.
De gedetailleerde beschrijving hieronder is gemaakt door de beschrijvingen van de afzonderlijke wandelingen uit de wandelmap te combineren met persoonlijke gegevens van Fred Triep.
De route loopt door weilanden, bloembollenvelden, de binnenduinrand van de Amsterdamse Waterleidingduinen en de provinciale landschappen Woestduin, Vinkenduin en Leyduin. Voor de delen 2 en 3 van het traject, dat door de Amsterdamse Waterleidingduinen gaat, heeft u een toegangskaartje voor de Waterleidingduinen nodig, dat u bij de ingang Oase kunt kopen. U kunt de route ongeveer 4 km inkorten, door het onderdeel 3 niet te lopen. U moet dan in de beschrijving bij 4 beginnen met "Sla dan linksaf"

Gedetailleerde beschrijving

  • Loop het station aan de Oostkant (Heemstede kant) uit en sla buiten rechtsaf. U volgt nu het fietspad langs de Leidsevaartweg Volg dit fietspad, totdat u de eerste onbewaakte spoorwegovergang tegenkomt. Ga deze over en volg de onverharde weg, die uiteindelijk op de Boekenrodeweg uitkomt. Ga linksaf en volg de Boekenroodeweg tot de T - splitsing met Nachtegalenlaan.

        Binnenkort kunt u op de thumbnails klikken om de grote foto te zien

De grote foto's zijn 120 Kb en 86 Kb

Links en rechts: De landelijke Boekenrodeweg

Foto's: Fred Triep

  • Sla daar weer linksaf in de weg, die ook weer Boekenroodeweg heet. U kunt hier op het fietspad aan de linkerkant van de weg lopen. Zo gauw u aan de overkant de parallelweg ziet verschijnen, kunt u het beste oversteken en deze weg vervolgen naar de ingang Oase van de Waterleidingduinen. Sla rechtsaf de oprijlaan naar ingang Oase in.
  • Ga aan het einde door het toegangshek, sla linksaf de asfaltweg op richting ingang Panneland. Volg deze weg totdat het bij de duinrel naar rechts loopt. Volg het zandpad links langs de duinrel en negeer de eerste brug naar rechts. Bij de tweede brug de brug over en rechts langs de duinrel lopen.

De grote foto's zijn 120 Kb en 86 Kb

Links en rechts: De wandeling langs de duinrel

Foto's: Fred Triep

  • Het pad loopt omhoog en komt op het oude asfaltpad uit. Volg dit pad tot de splitsing bij ingang Panneland.
  • Ga bij de splitsing naar rechts en volg de route met de gele koppen, totdat u weer op dezelfde kruising komt (vanaf de andere kant).
  • Sla dan naar rechts, loop langs cafe ‘t Panneland en volg de Vogelenzangseduinweg., neem op de kruising rechtdoor de 2e Doodweg. Volg deze totdat u voor de camping links een klaphek ziet bij het weiland. Ga door het klaphek en volg het kerkpad door weilanden en bruggetje over sloot. Ga aan het einde door het klaphek en loop links om de RK kerk en volg daarna schuin rechtdoor de Kerkweg. Bij de kruising van Vogelenzangseweg slaat u linksaf.
  • Volg de Vogelenzangseweg op het voetpad aan de overkant van de weg. Bij het hek van de nummers 65- 71 gaat u rechtsaf. Volg het voetpad tot nummer 71. Daar steekt u schuin linksaf de bosweg. Aan het einde van deze weg komt u bij de Bekslaan. Sla deze rechtsaf in en volg deze tot de spoorweg. Aan uw rechterkant vind u het oude station Vogelenzang/Bennebroek (met daarin lunchsalon de wachtkamer, open alle dagen m.u.v. zondag). Voor het vervolg van de route gaat u linksaf de Leidsevaartweg op en deze vervolgt u enige tijd tot aan de Manpadslaan.
  • Ga linksaf de Manpadslaan in en kruis nogmaals de spoorweg. Vervolg rechtdoor het laantje en in de bocht gaat u weer rechtdoor over het fietspad het provinciale landgoed op. Na ongeveer 400 meter gaat u op driesprong schuin rechtdoor het voetpad op, dat u rechts aanhoudt om de voormalig renbaan heen. Na de smalle vijver (voormalige paardendrenkplaats) gaat u schuin linksaf naar stenen paal op kruising. Hier gaat u schuin linksaf en vervolgens schuin rechtsaf. Dan gaat u het tweede pad rechtsaf door klaphekjes en dan rechtdoor. Neem dan het tweede pad linksaf (een brede allee), ga aan het einde schuin rechtsaf en vervolg u weg tot aan de houten brug. Hier maakt u een scherpe bocht naar rechts en volgt u het pad langs duinbeek Dit pad volgt u enige tijd en ook bij het dammetje gaat u rechtdoor. Het pad maakt dan een bocht naar links en dan neemt u aan de bosrand de weg, die het weiland inloopt naar de spoorlijn. Kruis de spoorweg en ga linksaf de Leidsevaartweg op en loop deze af naar het station.

Literatuur

Steven van Schuppen en Vladimir Mars
Wandelingen in Kennemerland en de Noordhollandse duinen
een gids met routebeschrijvingen en achtergronden- vier extra grote stafkaarten 1:25.000
Dwarsstap, Nijmegen
ISBN 90-6168-605-9

Interessante links

Webpagina's over dit gebied en wandelen in het AWD:

 

Deze pagina is het laatst bijgewerkt op maandag 2 november 2009.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie !email: Fred Triep

Terug naar: Terug naar: