Een lijnwandeling vanaf Oosthuizen naar Schermerhorn (13 km) of De Rijp (19 km)

wanlogo2.gif (16205 bytes)

door Fred Triep

Tekening van de wandelroute

Dit is een zelfgemaakt kaartje, gemaakt aan de hand van een oude VVV kaart

Klik op de tekening als u de gedetailleerde tekening van de wandelroutes wilt zien.

Algemene beschrijving

De beschreven lijnwandeling van 19 km heeft de vereniging TeVoet NH gemaakt als kennismakings- wandeling op zaterdag 18 maart 2000. Bij deze wandeling maakten we gebruik van de ringdijk van de Beemster aan de noordkant (die grotendeels onverhard is) tussen Oosthuizen en Schermerhorn en de dijk aan de oostkant van de Eilandspolder tussen Schermerhorn en De Rijp, die voor meer dan 80 % onverhard is.
De route is natuurlijk ook in de omgekeerde richting te doen, van De Rijp via Schermerhorn naar Oosthuizen. Omdat Schermerhorn, evenals Oosthuizen en De Rijp, met de bus te bereiken is, kunt u deze wandeling ook inkorten tot 13 km (Oosthuizen- Schermerhorn) of 6 km (Schermerhorn- De Rijp).
De route over de noordelijke Beemsterringdijk is voor wandelaars heel interessant, deze dijk is één van de weinig polderdijken in Nederland waarop grote bomen staan.

Gedetailleerde beschrijving

De start van de wandeling is bij de bushalte op de Provinciale Weg in Oosthuizen. Vanaf de bushalte loopt u in noordelijke richting de Provinciale Weg verder. U kruist de Westeinde  en de Oosteinde (In deze straat vindt u het café 'Het Kaffee'). Ga tegenover de benzinepomp linksaf de Oostdijk in. U passeert nu de Beemsterringvaart. Aan de overkant van de ringvaart gaat u nu rechtsaf de dijk op.

U volgt nu deze Beemsterringdijk, waarbij u steeds de ringvaart aan uw rechterkant houdt. Grote delen kunt u op de grasdijk lopen, bij enkele stukken zult u gebruik moeten maken van de asfaltweg. Na enige tijd komt u bij het viaduct van de A7. Hier gaat u onderdoor, aan de overkant ziet u de huizen van het dorpje Beets. De dijk buigt naar links en weer enige tijd later buigt de dijk naar rechts. Bij de samenkomst van de ringvaart met de Beemsteruitwatering aan de overkant ziet u het dorpje Oudendijk. Op het kruispunt van deze drie vaarten ligt het café Les Deux Ponts van Peter Geel, waar u even kunt pauzeren. Over zijn activiteiten voor wandelaars en fietser kunt u meer lezen in het interview met hem op deze website.

Vervolg uw route over de dijk aan de binnenkant van de Beensterringvaart. Kruis de autoweg van Avenhorn richting Purmerend. U vervolgt de dijk, aan de overkant ziet u het dorpje Avenhorn. De grasdijk gaat ba enige tijd over in een asfaltverharding. Bij de eerste brug gaat u rechtsaf, u komt nu in het dorpje Schermerhorn. U loopt nu door het Oosteinde. Even verderop ziet u aan de rechterkant een kerk. Schuin tegenover de kerk ligt café 's Lands Welvaren'.  Ook hier kunt u eventueel een pauze nemen. De andere kant van de kerk, langs het water, vindt u enige bankjes om op te zitten.

Vervolg de route, door voor het café linksaf het Zuidje in te gaan. Aan uw rechterkant passeert u een klein huisje., dit is het kleinste huisje van Schermerhorn. Steek de drukke provinciale weg over en vervolg aan de overkant uw weg. De weg  loopt naar de dijk. De weg wordt nu half verhard en blijft dit tot even voor De Rijp. U kunt op deze onverharde weg blijven lopen, maar ook op de grasdijk er boven.  Na driekwartier a een uur lopen ziet u aan de linkerkant het oude gemaal, dat nu in gebruik is als woonhuis van een glaskunstenaar. U komt bij het dorp De Rijp uit. Bij de brug gaat u rechtsaf het dorp in, de straat heet eerst Oosteinde maar verderop Rechtstraat. Bij het kleine pleintje met de Waag vindt u een café aan de uw rechterhand, 't Stadhuis van Amsterdam'. Ga hier linksaf de ophaalbrug over en dan rechtsaf de straat in, die Rietbuurt heet. Vijf minuten later staat u dan op het Wollandje, de plek in De Rijp waar de bussen stoppen.

- de beschrijving wordt binnenkort aangevuld met foto's

Openbaar vervoer van en naar Oosthuizen, Schermerhorn en De Rijp

Oosthuizen

Buslijn 114

Amsterdam CS- Hoorn

dienstregeling van
maandag t/m vrijdag

dienstregeling op zaterdag

dienstregeling op zondag

Buslijn 117 Amsterdam CS- Hoorn dienstregeling van
maandag t/m vrijdag
   

Schermerhorn

Buslijn 121 Alkmaar- Schermerhorn- Purmerend dienstregeling van
maandag t/m vrijdag
   

Buslijn 127

Alkmaar- Schermerhorn- Purmerend

dienstregeling van
maandag t/m vrijdag

dienstregeling op zaterdag

dienstregeling op zondag

In Middenbeemster kunt u overstappen op de bus naar Hoorn of vanuit de bus uit Hoorn (lijn 128), bij het eindstation in Purmerend (Purmerend Tramplein) kunt u overstappen op de bus naar Amsterdam (lijn 100)

De Rijp

Buslijn 100

Amsterdam CS- De Rijp

dienstregeling van
maandag t/m vrijdag

dienstregeling op zaterdag

dienstregeling op zondag

Literatuur

Frans Buissink
Gids voor de Eilandspolder
Noordhollands Landschap en andere organisaties, 1999
ISBN 90-74540-02-3

Wandeling 30, Beemsterringdijk en Schermerhorn
in:
Wandelgids Het Gooi- Kennemerland
ANWB, 1996
ISBN 90-18-00461-8

Interessante links

Op de website Natuurtochten van Trouw vindt u drie wandelingen, die ook gebruikmaken van de Beemsterringdijk, namelijk:

  • de identieke wandeling van Oosthuizen naar Schermerhorn (22 augustus 1998)
  • een rondwandeling vanaf Oosthuizen  (19 oktober 2002)
  • een wandeling van Avenhorn via Oudendijk naar Hoorn, de NS wandeling (06 april 2002)

Andere wandelingen in deze omgeving:

Deze pagina is nieuw aangemaakt op woensdag 28 januari 2004.

line.gif (1269 bytes)

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie !email: Fred Triep

Terug naar: Terug naar: