Rondwandeling vanaf Schoorl (of Bergen) door de polders en de duinen (24 km)

wanlogo2.gif (16205 bytes)

door Fred Triep

Tekening van de wandelroute

(Deze tekening is gemaakt n.a.v. de route die geproduceerd is door een GPS ontvanger. Jan v. d. Swaluw heeft mij de route toegestuurd, waarvoor ik hem dankbaar ben)

Klik op de tekening, als u de gedetailleerde tekening van de wandelroute wilt zien.

Algemene beschrijving

Deze wandeling is door Te Voet NH gebruikt als kennismakingswandeling op zondag 30 november 1997. De wandeling is ontwikkeld door Wouter Kleijn. De wandeling  is voor een groot deel gebaseerd op wandeling 19 uit de Wandelmap 4, "Wandelingen in Kennemerland en de Noordhollandse duinen". Deze wandelmap is geschreven door S. van Schuppen en V. Mars en uitgegeven door de Dwarsstap in Nijmegen (zie literatuur).

Gedetailleerde beschrijving

Vanuit Cafe Restaurant "'t Trefpunt" rechtsaf de Laanweg op. Na enige tijd volgt u  links de Molenweg. Deze weg in lopen. Vlak voor molen rechtsaf het asfaltweggetje tussen molen (rechts) en stolphoeve Buitenduin inlopen, langs gelijknamige camping (rechts).

Aan het eind volgt u linksaf de asfaltweg (bushalte), daarna gaat u na 100 meter rechtsaf de Bovenweg in. Aan het eind neemt u de tweede weg linksaf en ga dan de Oudendijk op. Bij ANWB bord 1417211 rechtsaf de Houtjeslaan in. Dit is een asfaltweg, die verder op halfverhard wordt. Waar de weg een bocht naar rechts maakt, gaat u linksaf. Verder op gaat u achter de boerderij langs, het hek over en dan volgt u de graskade (Hoge Weg). Na het volgend hek wordt dit halfverhard en na een kleine km gaat dit over in asfalt. Waar de weg een scherpe bocht naar links maakt, na ca 250 meter, na hoeve de Rekere  gaat u rechtdoor/schuin rechtsaf (bord verboden vuil te storten). Het eerste stuk is grind, daarna wordt het onverhard. Het pad loopt op de molen af.
Bij de molen (aan de linkerkant) neem rechtsaf de asfaltweg, ga de brug over en loop dan linksaf langs Hondsbossche Vaart, (1e) ga linksaf brug over en daarna rechtdoor het hek over. Loop nu verder over de graskruin van de Hondsbossche Slaperdijk.

Aan het einde van dijk moet u de weq kruisen, (halte bus) en dan rechtdoor langs De Bokkesprong. Meteen na het bordje SSB gaat u rechtsaf het paadje in. Na 600 meter op de kruising linksaf omhoog, aan het einde neemt u linksaf het fietspad dat even verder naar links van verkeersweg afbuigt. Op de kruising (paddestoel 20899) de Hargerzeeweg nemen, in de bocht naar rechts gaat u rechtdoor het haksel voetpad (blauw gele paalkoppen) op. Na ruim 600 meter bij tweede bank rechtsaf (blauw- gele paalkoppen) het bos uit, na 150 meter op de splitsing linksaf aanhouden, hakselpad blijven volgen en het bos weer in lopen. Aan het einde, na circa 350 meter, gaat u linksaf (gele paalkoppen), blauwe paalkoppen gaan hier naar rechts. Aan het einde na ongeveer 750 meter, gaat u rechtsaf Nieuwe weg (fietspad) op. U passert verderop een observatiehut (rechts), 750 meter daarna neemt u schuin rechtsaf het hakselpad. Dan kruist u na 500 meter de Schoorlse Zeeweg (Voor koffie/thee kunt u even naar links naar de "Berekuil" lopen), hier even linksaf en dan rechtdoor een onverhard pad. Aan het einde volgt u even schuin rechtsaf het fietspad en daarna gaat u schuin linksaf de heide op. Even voor bosrand gaat u rechtsaf langs de andere zijde heideveld. Aan het einde bij bosrand gaat u rechtsaf de Langeweg (schelpepad) op, bij paddestoel 22929 kruist u de Julianaweg en daarna gaat u rechtdoor de Mariaweg op. Ga bij voetpad Wilhelminalaan naar links.

Na ruim 1 km kruist u de Blijdesteinweg, daarna gaat u rechtdoor (blauwe paalkoppen). U kruist de ruiterroute, dan buigt het pad naar links, op de vijfsprong gaat u scherp linksaf (blauw- rode pijlkoppen).

Als u de gelopen afstand nu genoeg vindt, kunt u via de Groenveldslaan terug naar Schoorl lopen (op de kaart aangegeven met paarse stippen)

Na 200 meter gaat u op kruising rechtdoor en daarna na 150 meter schuin rechtsaf (de blauw- rode paalkoppen gaan hier rechtdoor). Even later loopt u achterlangs een speelterrein (Bokkeweitjes). Na ruim 500 meter daarna gaat u op de splitsing rechtdoor over een smaller pad. Aan het einde gaat u rechtsaf halfverhard weggetje op, daarna moet u na 400 meter (paddestoel 22909) linksaf klinkerweggetje uitlopen tot Cafe Restaurant "Duinvermaak". Tegenover Duinvermaak gaat u even rechtsaf voor Cafe Restaurant "De Vlieger" linksaf de Noordlaan in. Na 500 meter kruist u de Landweg en daarna gaat u rechtdoor het fietspad op. Aan het einde van woonwijk gaat u rechtdoor over de onverharde weg door het weiland. Vervolgens gaat u aan het einde linksaf een asfaltweggetje op en na het bordje Schoorl (eerste bordje) rechtsaf. Na 100 meter gaat u linksaf de Oostgrasdijk op en dan steeds rechtdoor. Aan het einde van de dijk, ongeveer 800 meter verder, gaat u even linksaf en dan rechtsaf fietspad (bord verboden voor koeien) op. Aan het einde gaat u rechtdoor het asfaltweggetje op, (bordje verderop Omloop). Vlak voor 't strooie Huys gaat u linksaf naar het raadhuis en de kerk en naar het beginpunt, Cafe Restaurant "'t Trefpunt" in Schoorl.

De beste tijd om deze wandeling te maken is in het voorjaar of de zomer. Vooral de polderpaden ten oosten en ten noorden van Schoorl kunnen in de herfst en de winter behoorlijk modderig zijn

Voor opmerkingen over deze wandeling kunt u commentaar sturen naar Wouter Kleijn of Fred Triep

Stuur je reactie !email: Wouter Kleijn

Literatuur

Steven van Schuppen en Vladimir Mars
Wandelingen in Kennemerland en de Noordhollandse duinen
een gids met routebeschrijvingen en achtergronden- vier extra grote stafkaarten 1:25.000
Dwarsstap, Nijmegen
ISBN 90-6168-605-9

Wandelarrangementen aan de Hollandse kust

Bekijk hieronder de mogelijke  wandel- en  fietsarrangement of hotels en boek die via deze site:

 

Interessante links

- Aan dit onderdeel wordt nog gewerkt

Deze pagina is het laats aangevuld op woensdag 10 mei 2006.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie !email: Fred Triep

Terug naar: Terug naar: