Een rondwandeling van 17 km van uit Woerden

(met alternatieve routes)

wanlogo2.gif (16205 bytes)

door Fred Triep

Kaart van de rondwandeling vanauit Woerden

Tekening van de wandelroute

Deze kaart is ontstaan door een bewerking van de Mapsource kaart, waarop de GPS track van mijn Garmin GPS ontvanger stond.

Klik op de tekening als u de gedetailleerde tekening van de wandelroute wilt zien.

Algemene beschrijving

Deze rondwandeling heb ik gemaakt uit een tweetal (basis)rondwandelingen ten noorden van Woerden. Deze basisrondwandelingen had ik als vrijwilliger van de vereniging TeVoet nagelopen voor het project "wandelnetwerk Utrecht". De route, die uit deze twee rondwandelingen geconstrueerd heb, heb ik op zondag 2 september 2012 met mijn wandelclub gelopen.
Naast het stadpark Bredius doet deze rondwandeling de weilanden ten noorden van Woerden aan, de dijk van de Grecht en het stadscentrum van Woerden. Er is Horeca in het centrum van Woerden en bij de Boerderij de Boerinn. De Boerinn is de horecagelegenheid, die in het centrum van het kaartje is aangegeven. U kunt hier ook met de auto komen vanaf de N405.
De basisrondwandelingen, waaruit deze rondwandeling is opgebouwd, zijn:

  • De Grechtwandeling van de ANWB (aangegeven met zeskantig bordjes met daarop de tekst Grecht route en/of geel-rood-geel markering)

  • Het Ligne pad

  • Kamerik dorproute

  • De Korenslootroute
Zeskantig ANWB bordje Geel- rood-geel markering Markering Kamerik dorproute


Het Lignepad kan in het broedseizoen (van 1 maart tot 1 juli) niet gelopen worden, daarvoor heb ik een variant bedacht (de groene lijn op de kaart).

Het Streekpad, nr 12, Het Groen Hartpad (zie literatuur), volgt over twee stukjes dezelfde route als deze dagwandeling.

Op zondag 21 september kunt u deze wandeling doen in het kader van het 20 jarig jubileum van de vereniging TeVoet. U kunt dan de wandeling onbegeleid maken, maar ook begeleid. Ik (Fred Triep) zal om 11.20 uur een wandeling leiden vanaf station Woerden CS. Verzamelen aan de centrumkant van het station.

Ook na 20 september kunt u deze wandeling blijven doen. Er is alleen een beperking voor het broedseizoen voor het onderdeel, besproken na A.

In de periode van 25 augustus tot eind oktober wordt er een wandelknooppuntsysteem in het westelijk deel van de provincie Utrecht aangelegd, dat ontworpen is door vrijwilligers van de vereniging TeVoet. Tijdens uw wandeling kunt u de knooppunt6palen tegenkomen.

Gedetailleerde beschrijving van de route

De standaardroute van 17 km

Als u de hele route van 17 km wilt lopen, dan volgt u de hele beschrijving hieronder (van begin via A, B, C, D en E naar het einde). Voor de afkortingen en de route tijdens het boedseizoen, lees ook de tekst onder deze beschrijving

Verlaat het station Woerden aan de centrumkant. Loop vanaf het station rechtdoor over het voetpad langs de weg. Vanaf hier volgt u de zeskantige ANWB bordjes met daarop de tekst Grechtroute. Ga bij het einde van de weg op de T- splitsing,  rechtsaf de Oudelandseweg in. Even verder gaat u linksaf het Brediuspark in. In dit park is de route aangegeven met een geel- rood- geel markering.

Impressies van de wandeling door het Brediuspark
Imprerssie van de wandeling door het Brediuspad, 1 Impressie van de wandeling door het Brediuspark, 2 Impressie van de wandeling door het Brediuspad, 3
Impressie van de wandeling door het Brediuspark, 4 Impressie van de wandeling door het Brediuspark, 5 Klik op een thumbnail
om een grote foto te zien

Als u uit het park komt, komt u uit op de Provinciale weg (De Kruipin, N405). Ga een brug over.

 A 

 

Ga meteen naar links de 'sGravesloot  in (alleen buiten het broedseizoen, volg anders het alternatief hieronder (groene lijn op de kaart). Na enkele meters gaat u rechtsaf over een klein dammetje en een hek het weiland in. U volgt nu het Lignepad. Dit weilandpad loopt parallel aan de N405, maar op een behoorlijke afstand er van af. Na enige tijd stuit u op een sloot, die u alleen maar kunt passeren via een eenpersoon pontje, dat u kunt overtrekken. Ga via dit pontje het slootje over. Mocht u dit pontje te eng vinden, dan kunt u naar links buigen en langs de sloot verder lopen. Even verderop kunt u alsnog via een dammetje naar rechts. U komt bij een boerderij uit (BoerInn), waar u koffie of thee kunt drinken.

Impressies van de wandeling over het Lignepad
Impressie van de wandeling over het Lignepad, 1 Impressie van de wandeling over het Lignepad, 2 Impressie van de wancdeling over het Lignepad, 3
Impressie van de wandeling over het Lignepoad, 4

Klik op een thumbnail om een grote foto te zien
  De oversteek van de sloot met de platte ponton op zondag 2 september 2013

B

Vanaf hier neemt u de de verharde weg naar de N 405. Bij de N 405 gaat u linksaf over fietspad.

C

 

U volgt het fietspad naar het dorp Kamerik, waar het een parallelweg (Mijzijde) vormt langs de N 405. Volg de Mijzijde tot het dorpje Kanis met de grote kerk. U volgt nu de Kamerikdorp route, die nauwelijks aangegeven wordt. Voorbij de kerk gaat u linksaf een klaphekje door. U volgt nu een weilandpad. Verder op zijn grote delen van het weillandpad verhard met betonplaten. Volg dit weilandpad voor ongeveer 2 km. U komt op de dijk van de Grecht uit. Ga de dijk op (onder het schrikdraadje door) en ga op de dijk linksaf.

Impressies van de wandeling over het weilandpad van de kerk
bij Kanis naar de Grecht (onderdeel van de Korenslootroute)
Impressie van de wandeling over de korenslootroute, 1 Impresie van de wandeling over de Korenslootroute, 2 Impressie van de wandceling over de Korenslootroute, 3
Impressie van de wandeling over de Korenslootroute, 4 Impressie van de wandeling over de Korenslootroute, 5 Impressie van de wandeling over de Korenslootroute, 6
Impressie van de wandeling over de Korenslootroute, 7 Impressie van de wandeling over de Korenslootroute, 8 Klik op een thumbnail
om een grote foto te zien

 

D

 

U loopt nu dus weer over de Grechtroute en u kunt nu weer gebruikmaken van de zeskantige ANWB bordjes, die helaas spaarzaam opgesteld staan.

Impressies van de wandeling over de Grechtkade
Impressie van de wandeling langs de Grecht 1 Impressie van de wandeling over de Grechtkade - 3 Impressie van de wandeling over e Grechtkade - 4
Impresie van de wandeling over de Grechtkade - 5 Impressie van de wandeling over de Grechtkade - 6 Impressie van de wandeling over de Grechtkade - 7
Impressie van de wandeling over de Grechtkade- 8 Impressie van de wandeling over de Grechtkade - 9 Impressie van de wandeling over de Grechtkade - 10
Klik op een thumbnail om een grote foto te zien


Opgelet: Er is een probleem bij de passage langs een boerderij (Grechtkade 5) aan de Grecht. U wordt aangeraden de onderstaande omleiding te volgen. Volg bij deze boerderij de route, die aangegeven is met "Groene Hartpad".

Kaartje van de omlegging bij Grechtroute Omlegging bij een boerderij (Grechtkade 5)langs de Grecht

Klik op de afbeelding als u de gedetailleerde afbeelding van de omlegging wilt zien

Vervolg na de omlegging uw wandeling over de Grechtdijk. Bij het trekpontje over de Grecht gaat u linksaf de 's Gravesloot weer in. Volg de 's Gravesloot tot u bij de Jozefs Israelslaan komt. Hier gaat u rechtsaf.

 E 

 

Volg de Jozefs Israelslaan over ongeveer achthonderd meter. U kruist daarbij de Rembrandtlaan. Voor de brug over de Oude Rijn gaat u linksaf de Leidsestraatweg in. Volg deze straat tot de Singel, ga de brug over de Singel over en loop bij de Westdam om de kleine haven. Sla twee keer rechtsaf, rondom het haventje en ga bij de Singel linksaf en volg de Emmakade. Na een brug aan uw rechterhand (bij de Chrysanthstraat) heet de kade Nassaukade. Volg de kade, u maakt een bocht naar links, de kade heet nu Prins Hendrikkade. De straat buigt uiteindelijk van de Singel af naar links en komt uit bij de Rijnstraat bij het Klooster. Ga rechtsaf de Rijnstraat in, loop langs Kasteel Woerden en u komt uit op de Oostdam. Waar de Oostdam overgaat in de Oudelandse weg, gaat u rechtsaf. Even later staat u weer voor het station. Dit is het eindpunt van uw wandeling.

Impressies van de wandeling door Woerden
Impressie van de wandeling door Woerden Impressie van de wandeling door Woerden Impressie van de wandeling door Woerden
Impressie van de wqandeling door Woerden Imprerssie van de wandeling door Woerden Impressie van de wandeling door Woerden
Impressie van de wandeling door Woerden Impressie van de wandeling door Woerden Impressie van de wandeling door Woerden
Impressie van de wandeling door Woerden   Klik op een thumbnail om een grote foto te zien

De route tijdens het broedseizoen

Tijdens het broedseizoen kunt u het Lignepad niet gebruiken. Vanaf punt A in de tekst volgt u dan het fietspad langs de N 405. Bij punt C in de beschrijving kunt u verder lezen.

Mogelijke afkortingen

Afkorting 1: Vanaf de Boerinn (B) volgt u niet de verharde weg naar het oosten, maar het weilandpad naar het westen, totdat u bij de Grecht uitkomt (u volgt een stuk van de Grechtroute van de ANWB). Bij de Grecht gaat u de dijk op en leest u verder vanaf D.

Afkorting 2: Nadat u linksaf gebogen bent in het Lignepad (voor punt B), gaat u niet rechtsaf een dammetje over. U vervolgt u weg door het weiland, dat later weer naar links buigt. U komt weer bij de 's  Gravesloot uit. Die gaat u rechtsaf in totdat u bij de Jozelfs Israelslaan uitkomt. Hier gaat u linksaf. Lees verder in de tekst hierboven bij E.

Downloaden GPS gegevens en routebeschrijving (Word document)

Van deze wandelingen heb ik ook GPS tracks gemaakt. Deze kunt u krijgen in het gpx formaat. De track, het grote kaartje (JPG)  en de routebeschrijving  heb ik als ZIP file verpakt, dat hier is te downloaden.

De beschrijving van de rondwandeling als Worddocument (met kaartje) kunt u hier downloaden.

Literatuur

Streekpad, nr 12
Groene Hartpad - wandelen in het Nationaal Landschap Groen Hart
Nivon, 2002
http://wandelnet.nl/groene-hartpad-sp-12

Interessante links

Interessante links over wandelen in de omgeving van Woerden:

Deze pagina is het laatst aangevuld  op vrijdag 22 augustus 2014.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie !email: Fred Triep

Terug naar: Terug naar: