Een voettocht door de Fagaras (Karpaten, Roemenië)

../wanlogo2.gif (16205 bytes)

door Fred Triep

kaart_roemenie.gif (38815 bytes)

overzichtskaartje, waarin het
gebied van de tocht is aangegeven

Klik op één van de rechter kaartjes als je een grote gedetailleerde kaart wilt zien.

Deze kaartjes zijn bewerkingen van kaartje van andere homepages 

De bovenste kaart geeft de totale route weer (26 Kb) en de onderste alleen het tweede deel (314 Kb).

faga_route2.gif (2227 bytes)

fagar_dl2_2.gif (16787 bytes)

Algemene beschrijving

Inleiding

Deze voettocht heb ik in augustus 1994 gemaakt met een groep bergwandelaars van de vereniging KNAV. Over deze tocht heb ik een reisverhaal (met foto's) gemaakt. Een ingekorte, en bewerkte versie van dit verhaal is verschenen onder de titel "De Fagaras in Roemenië- Door de verboden vallei van Ceauscescu" in het januarinummer 1999 (Wandelen in Midden- en Oost- Europa) van het tijdschrift Op Lemen Voeten.

Algemene beschrijving van het gebied en de tocht

De Karpaten in Roemenie zijn een onderdeel van een hoefijzervormige berggebied, dat in Centraal Europa over de landen Roemenie, Oekraine en Slowakije verspreid ligt. Het Zuidelijke en het Oostelijke deel van dit berggebied loopt dwars door Roemenië en scheidt het Noordwestelijke deel van dat land, Transsylvanie, van het oostelijke en Zuidelijke deel van het land, dat Wallachia genoemd wordt.
Het gebied dat binnen het hoefijzer lag heeft eeuwenlang behoord tot het Habsburgse Rijk. Door de eerste wereldoorlog (uiteenvallen Habsburgse Rijk) en tweede wereldoorlog (opschuiving grens Sowjet Unie naar het Westen) is dit berggebied over vele landen verdeeld geraakt.
De Fagaras vormen het hoogste deel van de Roemeense Karpaten. Alleen in de Hoge Tatra (Slowaaks deel van de Karpaten) komen hogere toppen voor, zoals de Gerlach (2644 m). De Fagaras bezitten 8 toppen boven de 2500 m, waaronder de Moldoveanu (2553 m) en de Negoiu (2535 m).
De kam van de Fagaras is ongeveer 70 a 80 km lang. Het pad, dat over deze kam loopt, bevindt zich grotendeels boven de boomgrens. Het is waarschijnlijk een van de langste doorgaande "hoogtewandelingen" in Europa. De totale tocht over deze kam kan in vijf dagen tot twee weken worden volbracht, afhankelijk van het tempo van de wandelaar, het meegenomen voedsel en het gebruik van een tent of hutten. Als men kampeert en voldoende voedsel meeneemt, dan kan de tocht zeker in een week gedaan worden (als het weer meezit). Maakt men gebruik van de hutten, die aan de Noordkant van de bergrug liggen, dan zal men grotere afstanden moeten afleggen. ‘s Middags zal men dan moeten afdalen en de volgende ochtend weer omhoog moeten klimmen.
De tocht over de kam kan het beste in de periode juli/augustus gedaan worden, omdat op sommige plekken sneeuw kan blijven liggen tot in begin juli. op de kam treedt regelmatig mistvorming op, waardoor de temperatuur in korte tijd kan dalen. Evenals in andere berggebieden neemt in de loop van de dag de kans op regen en onweer toe.

Bronnen voor informatie over wandelen in de Fagaras/Roemenië

Informatie over wandelen in Roemenië is niet gemakkelijk te verkrijgen. Het beste boek voor wandeltochten in de Karpaten is het boek van Tim Burford. Hij geeft in zijn boek "Hiking guide to Romanial" informatie over 20 gebieden in de Karpaten en nog een drietal gebieden in Transylvanië. Hij is waarschijnlijk een fanatiek wandelaar met een hoog tempo. De genoemde tijden voor de trajecten in de Fagaras lagen beduidend onder de tijden, die de Roemenen op hun bordjes in de bergen gaven. Ondanks ons hoge tempo, konden wij deze tijden ook niet halen.

Recente veranderingen in de Fagaras

De homepage van Thomas J. Herbert (Hiking in Romania) geeft wat ontwikkelingen weer na de zomer van 1994, toen ik de beschreven tocht maakte. In de vroege herfst van 1995 schijnt de Bilea hut, die op het schiereilandje in het meer staat, afgebrand te zijn.
Vanaf de zomer van 1977 wordt de jachthut van Ceaucescu gebruikt als hut voor bergwandelaars. Men kan er maaltijden kopen en er is een geringe overnachtingsmogelijkheid. Daarnaast zou er naast de oude Bilea Lac hut een nieuwe private hut gebouwd. Er zouden ook plannen zijn, om de oude afgebrande hut weer te herbouwen.

Kaartmateriaal

Er zijn  geen goede stafkaarten van Roemenië. Er bestaat een soort toeristisch perspectiefkaartje van de Fagaras gezien vanuit het Westen, waarop de route en de belangrijkste toppen en meertjes ingerekend zijn. Deze kaart geeft een globaal overzicht van de tochten, die men kan maken in dit gebied.

De titel van dit toeristische kaartje is:
Trasee marcate in muntii Fagaras
Constant
ISBN 973-95290-2-X

Literatuur

Tim Burford
Hiking in Poland and Ukraine
Bradt Publications, 1994
ISBN 1-898323-02-X.

Noes Lautier
Donker wouden in het land van Dracula- Wandelen in Roemenie
Op Pad, mei/juni 1992

Don Richardson
Romania
Rough Guid, Penguin, 1995

Henning Schwarz
Wanderführer Rumänische Karpaten
Edition Aragon, 1995
ISBN 3-89535-043-5

Fred Triep
De Fagaras in Roemenië- Door de verboden vallei van Ceaucescu
Op Lemen Voeten, januari 1999

Nicola Williams
Romania & Moldova, le editie
Lonely Planet, mei 1998
ISBN 086442- 329- 2

Interessante links over wandelen in de Fagaras

Recente informatie over wandelmogelijkheden worden gegeven op twee homepages over wandelen in Roemenië en met name de Fagaras, nl:


Deze pagina is het laatst aangevuld op dinsdag 23 maart 2004.



Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep

Terug naar: Terug naar: