Een voettocht langs de GR 4 (Provence, Frankrijk)

../wanlogo2.gif (16205 bytes)

door Fred Triep

Dit is een bewerking van een overzichtskaartje uit de topoguide

Beschrijving

De GR 4 is een lange afstandspad in Frankrijk, die van het Westen van het land door de Provence naar Cannes loopt. Het deel, dat door de Voor-Alpen loopt is zeer de moeite waard.
Ik heb in de paasvakantie van 1987 met een groep wandelaars deze Grand Randonnee gelopen vanaf Riez tot Entrevaux. Dit stuk van de GR 4 loopt door het zuiden van het departement "Alpes de Haute- Provence". Het middendeel van de route liep voor een deel over het plateau, waarin de Verdon een Canyon heeft geslepen en voor een deel door het Canyon.
Wij hadden toen fantastisch weer en we hebben steeds gekampeerd. Hieronder zie je een meer gedetailleerde kaart van het gebied, waarin we de tocht gelopen hebben.

Gedetailleerde beschrijving

Op donderdagavond 16 april reden we met 3 auto's vanuit Zeist naar Zuid- Frankrijk. Na twee keer overnachten op een camping kwamen we op zaterdagochtend 18 april in Riez aan.

zaterdag 18 april 1987

In de middag liepen we van Riez naar een camping bij Moustieres Sainte Marie. Deze tocht was vrij gemakkelijk (enkele uren), omdat er weinig hoogte verschil te overbruggen was.

zondag 19 april

Deze dag liepen we vanuit Moustieres omhoog en we bleven de hele dag boven op het plateau lopen. Aan het eind van de middag kwamen we op de camping van La Palud-sur-Verdon.

maandag 20 april

De GR 4 loopt via een zijdal vanuit Palud naar de Grand Canyon de Verdon. Daarna volgt het pad gedurende enige kilometers de autoweg bovenlangs het canyon. In de middag daalden we in het canyon af. Die avond kampeerden we op een strandje langs de Verdon (wildkamperen). Achteraf bleek dit wel risicovol te zijn, omdat de stuwdam boven het canyon soms opengezet wordt.

dinsdag 21 april

Wij vervolgden het pad stroomopwaarts door het canyon. In de middag klom het pad uit het canyon en toen kwamen we in het dorpje Rougon. Omdat hier geen camping was, kampeerde we weer wild bij wat verlaten huisjes boven het dorp.

woensdag 22 april

Het pad loopt nu weer bovenlangs de rivier. In de middag komen we in het dorpje Castellane, waar we onze tenten opzetten op de camping.

donderdag 23 april

De GR 4 verlaat het dal van de Verdon en klim naar een pas van 1500 meter. In de middag komen we in Entrevaux aan. Einde voettocht. We kamperen hier.

Op vrijdag namen we de trein vanuit Entrevaux terug naar Riez en op zaterdag 25 april reden we terug naar huis.

Kaartmateriaal

De hierboven beschreven route staat volledig op volgende kaart :
kaart 1:50.000
Cartes et guide touristiques
nr 19- En Haute Provence
Itineraires pedestres et equestres
D&R en IGN

Literatuur

Topoguide GR 4

Interessante links over wandelen in dit gebied/het gebied zelf

Ton de Maagt heeft op zijn website over de Gorges du Verdon, waar je meer informatie vind over wandelen in dit gebied. Meer informatie over het gebied zelf en zijn mogelijkheden vind je op de homepage Gorges de Verdon van Beyond.

De pagina Tour du Queyras geeft een verslag van een wandeltocht in de nabijgelegen Queras.

Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 27 maart 1999.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep

Terug naar: Terug naar: