Een voettocht over de Haute Randonnée Pyrénéenne

../wanlogo2.gif (16205 bytes)

door Fred Triep

Klik op het kaartje als je een grote gedetailleerde
 kaart (60 Kb) wilt zien van de Haute Randonnee Pyreneeenne

Dit is een bewerking van het kaartje uit de gids van G.Veron

Algemene beschrijving

Deze tocht is door G. Veron ontwikkeld. De HRP is een tocht van 922 km in de lengterichting van de Pyreneeen. Hij slingertt zich om de landsgrens heen en loopt daardoor voor een deel in Frankrijk en voor een deel in Spanje. De tocht loopt door een aantal Nationale Parken van Frankrijk en Spanje. Het is ook een pittige tocht, omdat je soms een paar dagen niet in een dorp komt. Je zal dan voor een aantal dagen eten moeten meenenen. De tocht is door Veron in 45 etapes beschreven en kan dus in theorie in 45 dagen afgelegd worden. De etapes zijn echter flinke dagmarsen van 8 uur lang. Als je deze inkort tot 6 uur, betekent het dat je zeker 60 dagen nodig hebt om hem helemaal van west tot oost te lopen. Een aantal etapes in het centrale deel van de Pyreneeen vereisen alpiene hulpmiddellen, zoals pickel en stijgijzers.

Ik heb gedurende 3 zomers stukken van dit pad gelopen, namelijk in :

  • augustus 1988 ( ongeveer de etappes 16 t/m 18)
  • juli 1991 (ongeveer etappe 19 t/m 23)
  • juli 1994 (ongeveer etappe 24 en 25)

De laatste tocht liep helaas dramatisch af, bij de afdaling van de Col de Moulieres (etappe 25) over een steile sneeuwhelling gleed ik uit en toen moest ik door een helikopter naar het Ziekenhuis in Viella gebracht worden. Gelukkig ben ik helemaal hersteld van deze valpartij. Over dit ongeluk en zijn nasleep heb ik een verhaal geschreven, dat in de Bergvriend van 1995 (zie literatuur) is verschenen.

Interessante links over wandelen in de Pyreneeen

Er is een site over de GR 10, waar 3 wandelingen beschreven worden en waar veel extra informatie over de Pyreneeen gegeven, de homepage van Jaap van der Veen : Bergwandelen in de Pyreneeen

Verder zijn er nog de volgende sites:

Links in het gebied van Aigues- Tortes:

Op de website van Lo Closo (Lo Closo is een klein berghotel en een camping in de Spaanse Pyreneëen) zijn 20 wandelingen in en bij het natuurpark Aigues Tortes bescheven, waaronder:

Literatuur

Fred Triep
Helikopterredding in de Pyreneeen
Bergvriend, nr 4
augustus 1995

Georges Veron
Haute Randonnees Pyreneennes
Editions Randonnees Pyreneennes


Deze pagina is het laatst aangevuld op woensdag 31 maart 2004.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie !email: Fred Triep

Terug naar: Terug naar: