Een tweedaagse voettocht van Gjendesheim naar Gjendebu (Jotunheimen)

../wanlogo2.gif (16205 bytes)

door Fred Triep

zuidnoor1_jot.gif (12171 bytes) Klik op het bovenste kaartje rechts,
als je een grote gedetailleerde kaart
(141 Kb) van Jotunheimen wilt zien.

Klik op het onderste kaartje rechts,
als je een grote gedetailleerde kaart
(43 Kb) van de wandeling wilt zien.

De kaartjes rechts zijn bewerkingen
van een kaartje uit een tijdschrift
van de DNT

Klik op de kleine fotootjes (thumbnails)
in de tekst als je de grote foto's wilt
zien

jotunh2.gif (4895 bytes)

Dit is een uitvergroting van het kader
in de overzichtskaart links

gjende2.gif (3911 bytes)

Dit is een uitvergroting van het kader
in het kaartje hierboven

Algemene beschrijving van het gebied


Jotunheimen is het berggebied in Noorwegen , waar de hoogste toppen van het Noorwegen voorkomen. In dit gebied liggen 250 bergen, die hoger zijn dan 1900 m. Ook de hoogste berg van Noorwegen, de Galdhøppigen (2470 m) ligt in dit gebied.
Jotunheimen is een aantrekkelijk berggebied om te lopen (en daardoor ook favoriet bij Noren en buitenlanders) door de hoogteverschillen en de vele hutten. Op elk niveau (wandelen met je tent en kookspullen en wildkamperen tot aan een niet al te moeilijke bergtocht van hut naar hut) kan je van dit gebied genieten.
  Vanaf 11 mei wordt mijn debuutroman "De Katalysator" bij uitgever Free Musketeers gepubliceerd.

In deze roman speelt de tweedaagse tocht van Gjendesheim naar Gjendebu een belangrijke rol.

Meer info en bestellen

Zie ook de webpagina van het boek bij bol.com
Voorkant boek De katalysator

Algemene beschrijving van de tocht

De gemaakte tocht is een klassieker in Noorwegen, hij wordt door velen gelopen. Een van de spannendste delen van deze tocht (de Besseggengraat) inspireerde Ibsen. In zijn drama Peer Quint liet hij hier Peer op zijn paard naar beneden springen.
De tocht wordt door vele Noren (waaronder gezinnen) gelopen. Ondanks dat de afdaling van de Besseggengraat er bijzonder "eng" (aan beide kanten steile hellingen naar meren in de diepte) uitziet, schijnt er nog nooit iemand door een valpartij verongelukt te zijn. Ook de afdaling (de Bukkelaegret) in het traject van Memurubu naar het Gjendemeer voor Gjendebu is spektakulair. Het pad naar beneden is steil, maar door de aanwezige kabels kan je voorzichtig afdalen. Wil je deze afdaling vermijden, dan kan je via een kleine omweg van 1 uur extra de route via Storådalen (zie kaartje) nemen. De splitsing van de routes via Bukkelaegret of via Storådalen wordt op het plateau met een handwijzer aangegeven. Overigens is de hele route, evenals andere DNT routes, met een rode T op stenen aangegeven of met steenmannetjes gemarkeerd
Deze tocht wordt ook beschreven in de wandelgids Noorwegen van Gerard Dielessen (zie literatuur). Voor meer gegevens over de trajecten en de hutten kan je de Engelstalige of de Noorse gids van de DNT raadplegen (zie literatuur). Voor de DNT hutten geldt, dat je er als lid van de DNT (informatie over lidmaatschap) korting krijgt.

Gedetailleerde beschrijving van de tocht

Ik heb deze tocht met Margriet gemaakt. We hebben zowel de tent als kookspullen meegenomen, zodat we niet van de hutten gebruik hoefden te maken. Het traject is overigens goed zonder tent te doen, omdat er bij het beginpunt (Gjendesheim), halverwege de tocht (Memurubu) als aan het einde van de tocht (Gjendebu) een DNT hut is. Het is ook mogelijk je "grote bagage" (bijvoorbeeld je rugzak) met de boot over het meer mee te geven en de tocht zelf met een dagrugzakje te doen. Als men 's middags bij de steiger komt, vindt men de rugzak terug.
Op dinsdagmiddag 14 juli zijn we na een dag autorijden vanuit Oslo op de camping bij Maurvangen (vlakbij Gjendesheim) aangekomen. Op woensdag 15 juli maken we een dagwandeling in dit gebied om een beetje aan het terrein te wennen en om in te lopen.

donderdag 16 juli 1998

traject 1 : Gjendesheim- Memurubu (DNT route 373)

Vanaf de camping rijden we met de auto naar de hut Gjendesheim (984 m). We zetten daar de auto neer.

gjendesh_2.jpg (11026 bytes)

Links: De hut Gjendesheim aan de oostkant van het Gjendemeer

Rechts: Vanaf onze klim naar de "hoogvlakte" hebben we een mooi uitzicht op het Gjendemeer

gjendem_2.jpg (9859 bytes)

We lopen het pad tegenover de hut omhoog en na enige tijd klimmen (ongeveer 500 m) staan we op het plateau. We blijven dan enige tijd boven op het plateau. Links van ons zien we het Gjendemeer en rechts het meer Bessvatnet. Regelmatig komen we tegenliggende wandelaars tegen. Het hoogste punt van het plateau (Veslfjellet) ligt op 1740 m.

hoogvlak_2.jpg (12726 bytes)

Het plateau met in de verte het Gjendemeer en rechts daaronder (nog niet echt zichtbaar) de Bessegengraat.

 

De plateau wordt smaller, het wordt een graat en maakt een "duik" naar beneden. We zijn op de Besseggengraat aangekomen. Voorzichtig klauteren we naar beneden. Het is duidelijk, dat het lopen van dit traject in de omgekeerde richting gemakkelijker is.

besseg1_2.jpg (11514 bytes)

Links: Overzichtsfoto van de Bessegengraat met Gjendemeer en Bessvatnet

Rechts: Ingezoomde foto van de Bessegengraat

besseg2_2.jpg (11950 bytes)

Na de passage van de smalle graat komen we aan de westkant van het meer Bessvatnet aan. We nemen hier een flinke pauze en we kijken naar de andere wandelaars, die tegen de Besseggengraat omhoog klauteren. Daarna vervolgen we het pad, dat langzaam weer omhoog klimt naar een plateau op ongeveer 1475 m. We passeren een klein bergmeertje. Na enige tijd dalen we weer af. De afdaling naar de hut Memurubu is behoorlijk inspannend. Na een dag lopen met al onze bagage voelen we onze benen goed. We zetten de tent op een terreintje, dat tussen het meer en de hut inligt.

memurubu_2.jpg (11781 bytes)

De hut Memurubu met rechts het Gjendemeer, kijkend in de richting van Gjendesheim.

 

looptijd volgens DNT gids : 6 uur

vrijdag 17 juli 1998

traject 2 : Memurubu- Gjendebu (DNT route 377)

Vanaf de kampeerplek lopen we naar de brug over de beek Muru. Daarna klimt het pad in rap tempo omhoog. Ik maak nog een foto van het fraaie berglandschap.

bergland1_2.jpg (12774 bytes)

Berglandschap ten noorden van Memurubu, met rechts de beek Muru

 

Binnen een uur zitten we weer op het plateau. Het pad loopt tussen meertjes door en over sneeuwvelden, met uitzichten op de hogere bergen op de achtergrond. Omdat het pad op enige afstand van het Gjendemeer loopt, hebben we geen uitzichten op het meer. Het weer zit erg mee. Achteraf zal blijken, dat dit de enige dag van onze vakantie zal zijn, waarop we een korte broek zonder kou te lijden konden dragen.
Na enkele uren bereiken we de handwijzer naar Bukkelaegret. Als we dat pad volgen staan we vrij snel boven een diepe afgrond. Er is echter wel een pad. Het is steil, maar met de kettingen komen we steeds een niveau lager. Een tegenligger, een man met een rugzak, kruipt angstig tegen de bergwand aan als ik hem passeer. Het is duidelijk dat de angst om te vallen er bij hem diep inzit.

bergland2_2.jpg (12051 bytes)

De steile afdaling naar het Gjendemeer en Gjendebu bij de Bukkelaegret ligt voor ons. Margriet kijkt over de rand heen.

 

Na een uur staan we op het pad langs het meer. Vanaf nu is het pad eenvoudig, het is 15.00 uur. We weten nu, dat we de boot in Gjendebu, die rond 16.00 uur naar Gjendesheim terugvaart, kunnen halen. Omringd door bomen volgen we het pad naar de hut. De wolken hebben zich al enige tijd samengepakt. Zouden we het vandaag nog droog houden ? Op de laatste honderd meters voor de hut regenen we alsnog helemaal nat, omdat we het aantrekken van de regenjacks te lang hebben uitgesteld.

looptijd volgens DNT gids : 5 uur

Literatuur

Gerard Dielessen
Wandelgids Noorwegen
Elmar, Rijswijk,  1992
ISBN 90-6-120-9633

Claus Helberg
Norwegian mountains on foot
Den Norske Turistforening (DNT), Oslo, 1996
ISBN 82-90339-35-6
(de Engelse vertaling van de Noorse gids van de DNT, met informatie aangevuld voor buitenlanders)

Jolanda Linschoten
Bergtochten in Noorwegen
Dominicus Adventure, 2003
ISBN 90-257-3485-5

Erling Welle- Strand
Mountain Hiking in Norway
Nortrabooks, Oslo, 1988
ISBN 82-90103-41-7

Kaartmateriaal

Van Jotunheimen is één 1:100.000 kaart beschikbaar en 6 kaarten op de schaal 1:50.000. De 6 kaarten van 1:50.000 worden als 1 kaartenpakketje verkocht. Voor deze voettocht heb je alleen de kaarten Gjende (blad 1617 IV) en Glittertinden (blad 1618 III) nodig.

Jotunheimen, 1:100.000
Mountain map
Cappelens kart, Statens Kartverk
ISBN 82-02-97716-9

Topografisk Hovedkartserier - M711, Norge 1:50.000
Gjende, blad 1617 IV
Statens Kartverk

Topografisk Hovedkartserier - M711, Norge 1:50.000
Glittertinden, blad 1618 III
Statens Kartverk

Interessante links over wandelen in Jotunheimen/Noorwegen

Een belangrijke homepage voor wandelaars naar Noorwegen is die van Den Norske Turistforening (DNT). De laatste tijd was hun WWW server slecht te bereiken, omdat ze hun website aan het reorganiseren zijn. Zij geven informatie over wandelen in Noorwegen en je kan er ook informatie krijgen over het lidmaatschap en materialen.
Het adres van hen is:

Den Norske Turistforeningen (DNT)
Stortingsgt. 28, Postboks 1963 Vika,
N-0125 Oslo, Tel. 0047 - 22832550


Op de homepage van de Willassen guide (de website Norwegian Mountains, De Willassen guide) staat een kaart, waarop alle belangrijke berggebieden van Noorwegen worden aangegeven. Door op een bepaald gebied van de kaart te klikken, krijg je alle (Engelstalige) informatie van het betreffende gebied te zien. De pagina Jotunheimen- Routes (van de Willassen guide) bevat algemene informatie over Jotunheimen (onder andere over routes, hutten en links).
De pagina "State of the environment" geeft algemene informatie over het Nationale Park Jotunheimen. Een andere algemene pagina over Jotunheimen (met verwijzingen naar foto's) vind je op de pagina van een Norwegian Mountains- The national Park Jotunheimen van de Noorse student Erlend. Nog een andere Engelstalige pagina over Jotunheimen is de pagina Jotunheimen.

De Engelstalige pagina Bessegen van de Denen Jeroen en Anita geeft een fotoverslag van de eerste deel van de tweedaagse tocht (van Gjendesheim naar Menurubu). Op de volgende pagina van Jeroen en Anita staat het fotoverslag van het tweede deel. Ook op de pagina "Backpacking in the Jotunheimen National Park" over een trekking in Jotunheimen in 1997 staat een verslag van de Bessegengraat. Op de pagina Trip Norway, page 1   staat een fotoverslag van Gjendebu naar Memurubu.
Er is ook een  Nederlands verslag van de tocht over de Bessegen. Ook Laurens Swarte heeft een pagina over de tocht van Gjendesheim naar Memurubu.

Het weerbericht voor Jotunheimen (maar ook voor de rest van Noorwegen) vind je op de weerpagina van de DNT.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email : Fred Triep

Terug naar: Terug naar: