Recept voor Groningse Poffert

logo van de wandelwebsite van Fred Triep


.

Tijdens de wandeling langs het Noaberpad hebben we overnacht bij een familie in Blijham. Op dit overnachtingsadres hebben we Poffert gegeten, waarvan ik hieronder het recept geef.

Benodigdheden

500 gr zelfrijzend bakmeel
200 gr witte basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
125 gr krenten
125 gr rozijnen
5 6 goudreinetten
3 grote eieren
snuifje zout

Voor de variatie kunt u eventueel wat nootjes of tutti- frutti toevoegen.

Bereiding

Laat de krenten en rozijnen in lauwwarm water een half uur weken, daarna de vruchtjes goed laten uitlekken en het weekvocht goed bewaren (ongeveer een glas vol). Schil de appels en snij ze in kleine blokjes. Zeef de suiker in een grote kom en voeg daar het zout en de vanillesuiker bij. Voeg daarna de op kamertemperatuur gekomen eieren toe en het weckvocht van de krenten en rozijnen. Dit alles moet met de mixer flink gemixed worden.

Nu het zelfrijzend bakmeel over het eimengsel zeven en met een houten lepel losjes er door roeren (doe dit beslist niet met de mixer!).

De stukjes appel, de krenten en de rozijnen kunnen nu ook losjes worden toegevoegd. Het poffertbeslag moet nu gemakkelijk van de lepel lopen, zo niet dan wat water of melk toevoegen. Doe alles in een ingevette en met bloem bestoven pofferttrom (of tulbandvorm van 26 cm diameter). Sluit de trom af met het klemdeksel. Plaats hem midden in een grote pan met kokend water, zodat de pofferttrom voor de helft onder water staat. Sluit deze pan nu met een deksel af en laat de poffert in ongeveer anderhalf uur op een laag gedraaide warmtebron zachtjes gaar worden. U kunt hem ook 1 uur in de gasoven zetten bij gasovenstand 4.

Neem vervolgens de pofferttrom uit het water of de oven en laat hem 15 tot 20 minuten afkoelen, alvorens de poffert eruit te schudden. Snij de poffert in plakken en bestrooi deze met poedersuiker of smeer er wat boter op.

Terug naar: