Een driedaagse voettocht door het oostelijk deel van Lassen Volcanic National Park (CaliforniŽ, VS)

../wanlogo2.gif (16205 bytes)

 

Klik op het kaartje als je een grote gedetailleerde kaart wilt zien

399 KB

Dit is een zelfgemaakt kaartje aan de hand van de 1:48.000 kaart van Earthwalk Press (zie literatuur)

Algemene beschrijving

Lassen Volcanic National Park is een Nationaal Park, dat in het Noorden van Californie ligt over de Cascades. Het is onder andere een National Park vanwege de aanwezigheid van de vulkaan Lassen Peak (3187 m), die in het begin van deze eeuw uit elkaar gesprongen is. Daarnaast vind je in dit Park andere sporen van vulcanisme, zoals modderpoelen, fumarolen, enz.

Grote foto links is 101 Kb, recht is 103 Kb

Links: Bumpass Hell in het zuiden van het park is een gebied met modderpoelen, fumarolen en andere sporen van vulkanische activiteit

Rechts: Kokende modderpoel in Bumpass Hell

Het grootste deel van het park is bedekt met naaldbos, waarin zich talloze meren bevinden. Delen zijn kaal door vroegere of recentere vulkaanuitbarstingen. Het gebied, waarin de tocht gedaan is, ligt tussen Summit Lake (ten oosten van Lassen Peak) en Cinder Cone.
Om een meerdaagse tocht in een Nationaal Park, Monument of Wilderness Area te maken, heb je een backpacking permit nodig, waarop de overnachtingsplaatsen aangegeven wordt. Een dergelijk permit kan je gratis bij een Rangerstation krijgen, als je daarom vraagt.

Gedetailleerde beschrijving

Voor we deze tocht liepen, maakten wij eerst een dagtocht vanaf de parkeerplaats aan de voet van de berg (2590 m) naar de top van Lassen Peak op zondag 6 juli 1997.

Grote foto links is 86 Kb 

Links: Uitzicht op Lassen Peak vanaf de voet van de berg

 

De tocht is op de gedetailleerde kaart aangegeven met een rode lijn. De gelopen richting is aangegeven met pijlpunten.

maandag 7 juli 1997

De afgelopen dagen kampeerden wij op de campground ten Noorden van Summit Lake (2050 m).Op maandagochtend zetten wij onze auto bij het rangerstation aan de weg neer. Vandaar liepen we het pad omhoog en volgden we het pad naar Echo Lake (2170 m) en Upper Twin Lake (2010 mt).

Grote foto links is 57 Kb 

Links: Terwijl we omhoog lopen naar Upper Twin Lake, zien we achter ons de witte piek van Lassen boven de bomen uitsteken.

 

Na een pauze bij het Upper Twin Lake vervolgden wij onze tocht langs het Lower Twin Lake naar het Rainbow Lake (1975 m).

Grote foto links is 86 Kb 

Links: We lopen om het Lower Twin Lake heen.

 

 Daar namen wij het pad naar Cinder Cone. Na enige tijd kwamen we in het kale landschap voor de Cinder Cone en zagen wij de lavasteenhopen van de Painted Dunes. Het lopen door het mulle lavagruis was erg vermoeiend Ik liep nog tot aan de voet van de Cinder Cone.

Grote foto links is 73 Kb, rechts 61 Kb

Links en rechts: Uitzicht op de Cinder Cone en de Painted Dunes (rechts)

Daarna liepen wij via een zijpad naar de plek Panther Spring aan het Snag Lake, waar wij onze tent opzetten onder bomen op enige afstand van het meer (1850 m). Deze dag hadden we ongeveer 14 km gelopen. Omdat dit geen campground was, moesten wij ons eten aan een touw in de bomen hangen.

Grote foto links is 71 Kb, rechts 72 Kb

Links: Snag Lake

Rechts: De noordkant van Snag Lake (links op de foto) is afgedamd door een vulkaanuitbarsting 

dinsdag 8 juli 1997

In de ochtend liepen we langs de Westkant van het Snag Lake naar het zuiden. Aan de zuidkant van het meer liepen we enige tijd door een verbrand bos. Aan de uiterste punt van het meer namen we een pad omhoog naar Cameron Meadow, een drassige weide met een beek erdoor op 1950 m hoogte.

Grote foto links is 144 Kb 

Links: Het pad loopt door de drassige weide van Cameron Meadow

Het pad klom nog tot 2170 m, waarnaar we afdaalden naar het Juniper Lake (2070). Aan de Oostkant van het meer op een officiele campground hebben wij daarna onze tent opgezet.
Deze dag hadden we ongeveer 12 km gelopen. Die avond leende onze "buren" naast ons hun kano uit, zodat wij bij maanlicht een tochtje over Juniper Lake konden maken.

woensdag 9 juli 1997

Wij liepen langs de Oostkant van het meer terug naar het Noordelijkste punt. Vandaar namen we een pad omhoog richting Horseshoe Lake. Daar namen we een pauze aan het meer. Daarna liepen we rechtsom het meer en volgde het pad naar Lower Twin Lake. Vanaf dat meer volgden we dezelfde weg terug, die we maandag heen hadden gelopen.
Deze dag liepen we 18 km.Aan het eind van de middag bereikte we het rangerstation bij Summit Lake en daar namen we de auto naar de campground bij Manzanita Lake. Die avond en de dag er op volgend maakte ik nog foto's van het mooie Manzanita Lake.

Grote foto's zijn respectievelijk 68 Kb, 65 Kb en 91 Kb

Links en rechts: Het Manzanita Lake bij zonsondergang en overdag

Literatuur

Stephen H. Matteson
Lassen Trails
A brief guide to the trails of Lassen Volcanic National Park
Loomes Museum Association & National Park Service, 1992

Kaartmateriaal

Een geschikte kaart om tochten (dag of meerdaagse tochten) in dit gebied te maken is :

Hiking Map & Guide, schaal 1:48.000
Lassen Volcanic National Park
Earthwalk Press, 1993
Eureka, CA 95501
Deze kaart kunt u bij Yahoo bestellen.

Interessante links over wandelen in Lassen Volcanic National Park

Op de volgende homepages wordt aandacht geschonken aan Lassen National Park en/of wandelen in dit gebied :

Deze pagina is het laatst aangepast op woensdag 22 mei 2002.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep

Return to: Terug naar: