Stoom en zwavelwolken- de Cratere Nuova van de Etna

wanlogo2.gif (16205 bytes)

door Fred Triep

Dit reisverhaal betreft een tocht over de hellingen van de Etna en ťťn in de omgeving van de Etna van mei 2006. De algemene beschrijving van de tocht over de hellingen vind u op de Wandel Website onder:

Een dagwandeling over de zuidhelling van de Etna

Dit verhaal is verschenen in het januarinummer 2006 (Zuid- Europa) van het tijdschrift Op Lemen Voeten. Dit verhaal is verder aangevuld met extra illustraties, die niet in het artikel in het tijdschrift stonden.

 

Onze eerste blik op SiciliŽ zou die op de Etna moeten zijn. Het vliegveld van Catania ligt ten zuiden van de vulkaan. Moesten we dan links of rechts in het vliegtuig gaan zitten? We gokten verkeerd. Maar 's avonds, flanerend door het centrum van Catania, was 'onze berg' alom aanwezig. Wat een kanjer!

We staan om tien voor acht bij de bushalte in Catania tegenover het treinstation. Het is maandag 2 mei, vandaag gaan we de Etna (3323 m) 'beklimmen'. Het is niet de eerste vulkaan in mijn leven en het zal ook niet de laatste zijn. De fascinatie voor de geweldige kegels die door natuurkrachten in relatief korte tijd ontstaan is onweerstaanbaar.

De bus brengt ons naar de zuidkant van de Etna, naar Rifugio Sapienza op 1900 meter. De laatste kilometers rijden we over een nieuwe weg, die aangelegd is over de zwarte stenen van de lavastroom van de eruptie van 2001. In een haarspeldbocht zien we nog het dak van een huis, dat toen volledig ingesloten is door zwarte lava.

Links: Een huis, opgeslokt door de lavastroom van 2001

Foto: Fred Triep

Spectaculair

Met de kabelbaan gaan we naar het bovenste station op 2500 meter. Bij aankomst blijken er busjes af en aan te rijden naar de voet van de bovenste krater, de Cratere Nuova, maar wij gaan lopen.

We volgen een onverharde weg, die langzaam slingerend over een soort hoogvlakte naar de kegel loopt. De vlakte ligt nog vol sneeuw, maar de weg is sneeuwvrij. Een grote rookpluim stijgt op uit een krater, die verstopt ligt achter een oude krater. Na ongeveer anderhalf uur komt de actieve krater in zicht. Ik wil er zo dicht mogelijk bij komen, maar weet dat je nooit tot aan de kraterrand mag komen in verband met de onvoorspelbaarheid van de Etna.

Tot op enkele honderden meters nader ik de rand. De aanblik en het kabaal zijn spectaculair. Grote stoom- en zwavelwolken komen met veel geraas omhoog uit de verschillende openingen in de Cratere Nuova. Magnifiek!

Links: De actieve krater (3300 m), Cratere Nuova

Foto: Fred Triep

Actieve vulkaan

De Etna is al duizenden jaren actief: er waren onder andere erupties in 475 voor Christus en na de jaartelling in 1169, 1329 en1381. De uitbarsting van 1669 verwoestte grote delen van de stad Catania, die hemelsbreed op ruim 25 kilometer ligt. Bij de eruptie van 1979 werden negen toeristen gedood. Maar ook de uitbarsting van 2001 veroorzaakte behoorlijke schade, het bovenste kabelbaanstation werd vernield en men kon met moeite de lavastroom langs de gebouwen bij Rifugio Sapienza leiden.

In mijn reisgids (the Rough Guide to Sicily uit februari 2002) staat niets over de huidige toestand, maar de kabelbaan blijkt hersteld. Het toerisme is per slot van rekening een belangrijke inkomstenbron voor het eiland. 

Rookpluim

In de naaste omgeving van de Etna ligt het dorp Taormina. De bijzondere ligging, bovenop en tegen de steile Monte Tauro, en de aanwezigheid van een oud Grieks theater maken het tot een toeristische trekpleister. Vanaf het kustplaatsje Taormina Giardino slingert een wandelpad omhoog langs bloeiende planten. Het is een aangenaam halfuurtje waarbij de grote gele schermbloemen van de reuzenvenkel (Ferula communis) worden afgewisseld door de bloemtrossen van de gedoornde Acanthus spinosus met zijn witte bloemen, omgeven door een roze schutblad. 
Links: Langs het wandelpad van Taormina Giardino naar Taormina kunt u in april/mei de gele schermbloemen van de reuzenvenkel (Ferula communis) zien
Rechts: Ook de Acanthus spinosus kunt aantreffen langs het wandelpad van Taormina Giardino naar Taormina

Foto's: Fred Triep

En daartussen staan de paarse bloemen van de Cistusroos (Cistus villosus). Maar bovenal is er het uitzicht op de grote kegel van de Etna.

In het Griekse theater maak ik de klassieke foto van het podium met op de achtergrond de vulkaan met zijn eeuwige rookpluim.
Links: Uitzicht op de Etna vanaf het centrale pleintje van Taormina
Rechts: Uitzicht op de Etna vanaf de tribune van het Griekse theater

Foto's: Fred Triep

Meer vulkanen

De afdaling naar de Rifugio gaat over een weg die in de afgelopen jaren is aangelegd, want we lopen over de lavastroom van 2001. Ik geniet van de uitzichten en zie in de verte Catania liggen. Het landschap bestaat uit onregelmatige brokken zwarte steen. Langzamerhand verdwijnt de kegel met de rookpluim achter de hoogvlakte. We passeren vele oude kraters. Er lopen mooie wandelpaden omheen over het vastgestampte vulkaangruis. Op enkele plekken staan kleine plantjes. Over enkele honderden jaren zal dit een vruchtbare helling zijn.

Morgen gaan we met de trein naar Milazzo aan de noordkant van SiciliŽ en daarna met de boot naar de Eolische eilanden, daar wachten de vulkanen Vulcano en Stromboli.

Praktische informatie

Vervoer

SiciliŽ is wekelijks per chartervlucht bereikbaar en dagelijks per lijnvlucht via Rome of Milaan. Het loont de moeite om bij een prijsvechter als Ryanair te kijken voor een vlucht via Londen. Op het eiland zijn goede trein- en busverbindingen.

Overnachten

ItaliŽ is geen goedkoop vakantieland en dat geldt zeker voor de overnachtingen.

Een goed en betaalbaar adres in Catania is Centro Storico voor 50 euro per nacht (voor twee personen), inclusief ontbijt.

Kijk op:

Bed & Breakfast Centro Storico

De kamer in B & B Centro Storico, na het genoten ontbijt

Foto: Fred Triep

Gidsen/kaarten

Peter Amman, 
Wegwijzer voor Sicilie- een landschapsgids

Sunflower Books, London
http://www.sunflowerbooks.co.uk/sicily.htm
Een aardige gids, met daarin ook enkele wandelingen in het Parco dell' Etna

Robert Andrews and Jules Brown, 
The Rough Guide to Sicily

http://www.roughguides.com/

Carta turistica, schaal 1:50.000, 
Parco dell'Etna

Touring Club Italiano
Bevat een boekje met achtergrondinformatie in het Italiaans.  

Internet

www.enit.nl (Italiaans verkeerbureau, 020- 61682444)
Sicilie.pagina.nl
apt.sicilie.it (plaatselijke VVV's)
www.sleepinsicily.com
www.stromboli.net (met spectaculaire foto's van erupties)
www.etino.it/webcam_indice.htm (webcam op o.a. de Etna)Deze pagina is nieuw aangemaakt op zondag 7 mei 2006.

line.gif (635 bytes)

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep

Terug naar: Terug naar: