Een lijnwandeling van veer Kinderdijk naar veer Alblasserdam (15 km)

wanlogo2.gif (16205 bytes)

door Fred Triep

Tekening van de wandelroute

(De oorspronkelijke kaart moest ik helaas verwijderen van de Topografische Dienst. De nieuwe kaart is ontstaan door een grondige bewerking van een VVV- recreatiekaart)

Klik op de tekening als u de gedetailleerde tekening van de wandelroute wilt zien.

Algemene beschrijving

Deze wandeling heb ik gemaakt met mijn wandelclubje op zondag 2 juli 2000. Deze wandeling is bedacht en uitgewerkt door Corine Bouma. Zij heeft voor een deel gebruik gemaakt van stukken pad, die ook door het Graaf Floris V pad gebruikt worden. Daarnaast heeft zij ook de informatie over de aanlooproute en de veerverbindingen geleverd.
Als u gebruik maakt van de Fast Ferry (Rotterdam- Ridderkerk- Dordrecht), dan kunt u deze wandeling maken vanaf Dordrecht of Rotterdam. 

Let op!
De pont Vice Versa, de driehoeksveer die de verbinding vormt tussen Ridderkerk, Kinderdijk en Ridderkerk,  vaart alleen tussen 1 april en 30 september.
Als de Vice Versa niet vaart, kunt u de rondwandeling in Alblasserdam beginnen. Vanaf de aanlegplaats van de Fast Ferry volgt u dan de dijk tot Kinderdijk. Vanaf Kinderdijk kunt u dan de beschrijving van hieronder volgen.

Bij een start vanaf station Dordrecht  komen er nog enkele kilometers bij voor de heen en terugwandeling vanaf het station (zie het onderdeel verbindingen onder aan de pagina). Deze wandeling vanaf Kinderdijk is ook mooi te combineren met een korte rondwandeling door Dordrecht (bijvoorbeeld rondje Dordt, 3 km lang, van VVV Zuid-Holland Zuid). Ook op de website wandelingen door de stad van de website www.dordt.nl vindt u dagwandelingen door het centrum van Dordrecht. 

Gedetailleerde beschrijving

De start is bij de aanlegplek van de veren in Kinderdijk. U kunt hier met het veer komen vanaf Ridderkerk (waar de Fast Ferry uit Rotterdam en Dordrecht aanlegt) aan de overkant van de Noord  of vanaf Krimpen aan de Lek aan de overkant van de Lek.

Grote foto is 106 Kb

Links, Het veer naar Kinderdijk (met daarop enkele wandelaars van mijn wandelclubje) is zojuist vertrokken vanaf Alblasserdam

Volg de dijk langs de Lek vanaf de aanlegsteiger van het veer in oostelijke richting. Dan moet u een klein stukje de weg volgen, die om een huis op de dijk loopt. De weg komt op de dijk en dan komt u op de plek, waar u de bekende serie molens kunt zien. 

Grote foto is 44 Kb

Links, De bekende molens van Kinderdijk, gezien vanaf de Lekdijk (op een broeierig warme julidag)

Vanaf hier volgt u de dijk verder langs de weg (oppassen, druk verkeer!). Negeer het eerste pad aan uw rechterhand, maar ga na ongeveer zeshonder meter verder rechtsaf de dijk af en volg een voetpad , de  Boezemkade.
 
Let op:
de Boezemkade is verboden is voor honden i.v.m. Natura 2000

Na de eerste molen gaat het pad omlaag.  Ga vóór de tweede molen rechtsom door het weiland. Ga om de molen heen en vervolg daarna de kade. Het pad maakt  een knik naar links. U loopt nu over een deel van het Graaf Floris V pad.

Grote foto is 67 Kb

Links, Vanaf de grasdijk kijken we uit op de 'Laage Molen' en de 'Hooge Molen'

Volg het graspad tot aan de Middelweg. Sla hier rechtsaf de Middelweg op (het Graaf Floris V pad gaat hier rechtdoor). U volgt het fietspad, dat het "Groote- of Achterwaterschap" overgaat. Aan de andere kant van de brug volgt u nog even het fietspad totdat u bij Tiendweg bent uitgekomen. U gaat linksaf de tiendweg op. Nu volgt u weer een stuk van het Floris V pad. U volgt de tiendweg totdat u op een steenslagweg komt.  
De foto's zijn respectievelijk 111 Kb,  126 Kb en 96 Kb 

Links en Rechts, De Tiendweg (een laag grasdijkje) loopt tussen twee sloten 
Uiterst Rechts, Aan het einde van de Tiendweg moeten we even over een hek klimmen om op de steenslagweg te komen

Evenals het Graaf Floris V pad gaat u rechtsaf. U volgt deze weg tot de asfaltweg (waar het Floris V pad linksaf slaat). Sla rechtsaf, u volgt nu een asfaltweg richting Alblasserdam. Deze weg snijdt een bocht van het riviertje de Alblas af. Daarna volgt de weg nog even de Alblas, totdat u weer bij een brug uitkomt.
Steek de brug over. Aan de overkant kunt u nu rechtsaf de grasdijk volgens langs het "Nieuwe Waterschap". U komt bij de brug uit, waar u aan de overkant de tiendweg hebt genomen. Vervolg uw pad op de grasdijk. Het Graaf Floris V pad volgt vanaf hier ook de dijk. De grasdijk maakt na enige tijd een bocht naar links.

Grote foto is 111 Kb

Links, De twee kilometer lange grasdijk langs het "Nieuwe Waterschap"

Blijf de dijk volgen gedurende twee kilometer. Dan ziet u links een asfaltweg, die u ingaat (het Graaf Floris V pad gaat rechtdoor, u kunt op deze manier ook via de grasdijk weer terug in Kinderdijk komen). De asfaltweg komt na 750 meter uit op een T splitsing, de dijkweg langs de Noord (West- Kinderdijk). Sla linksaf de asfaltweg op en vervolg deze naar Alblasserdam totdat u bij de aanlegsteiger van waterbus kom

De verbindingen naar start en eindpunt (boot, aanloop)

1. Fast Ferry

De Fast Ferry vaart om de 45 minuten, vanuit Dordrecht door de weeks vanaf 6.45 uur, zaterdag vanaf 9.00 uur en op zon- en feestdagen vanaf 10.30 uur. Voor de terugreis vanuit Alblasserdam moet u rekening houden met de laatste vaart. Die is op zon- en feestdagen om 18.45 uur, op andere dagen is dat 19.30 uur.

Voor de vaartijden van de Fast Ferry kunt ook op de website van de Fast Ferry kijken, http://www.fastferry.nl 

2.Vice Versa

De Vice Versa vertrekt vanuit Kinderdijk om .23 en .53. Op. zaterdag en zon- en feestdagen vaart de boot vanaf 10.23 uur, maandag t/m vrijdag is er geen vaart tussen 9.53 en 12.23! De vaaertijden hangen mede af van scheepvaartverkeer en weersomstandigheden

Voor informatie over het Vice Versa driehoeksveer kunt bellen met 078- 6222233 (Stadsvervoer Dordrecht) of mailen naar algemeen@svd-stadsvervoer.nl .  Vooral als er weinig overstaptijd is, verdient het aanbeveling van tevoren te bellen, dan kan de pont met de overstap rekening houden

3. Aanloop van station van Dordrecht

De kortste aanloop van het station naar de aanlegsteigers van de Fast Ferry is als volgt: Tegenover het station loopt u de Stationsweg in. Vervolg deze straat tot over de Spuihaven. Ga dan rechtsaf de Vest in en vervolg deze straat totdat u op het Otto Dickeplein uitkomt, waar de aanlegsteigers zijn.

Literatuur

Graaf Floris V pad- Wandelen door het groene hart van Nederland
Lange- Afstands- Wandelpad 1-3
Stichting LAW, Amersfoort, 2000
ISBN 90-71068-41-2

Lees de bespreking van deze gids door Nico Hoogerbrug op mijn (deel)website boekbesprekingen

Interessante links

Ook op de website van de Trouw, rubriek natuurtochten vindt u een andere interessante dagwandeling bij Kinderdijk. Voor wandelingen door Dordrecht kunt u kijken op de pagina's van www.dordt.nl .

Deze pagina is het laatst aangepast op zondag 14 december  2003.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie !email: Fred Triep

Terug naar: Terug naar: